صفحهٔ اصلي
گفتار
چرا نباید نوشابه بخوریم؟
نوشابه های گازدار را به جرات می توان پـای ثابت سفره بسیاری از خانواده ها دانست.



نوشابه‌های گازدار را به‌جرات می‌توان پای ثابت سفره بسیاری از خانواده‌ها دانست. فست فودها هم كه این سال ها طرفداران پرو پاقرص پیدا كرده اند، باعث می شوند افراد به مصرف نوشابه های گازدار رو بیاورند و این موضوع چالش مهمی برای سلامت افراد، بویژه كودكان و نوجوانان ایجاد كرده است.
متاسفانه با وجود هشدارهایی كه محققان و پزشكان مطرح می كنند ،همچنان آمار مصرف نوشابه های گازدار بالاست.نوشابه های گازدار سرشار ازشیرین كننده های مصنوعی ازقبیل آسپارتام، ساخارین و سوكرالوز هستند كه باعث افزایش قند خون می شوند و برای سلامت افراد، بویژه برای مبتلایان به دیابت ، بسیار خطرناك هستند.
شیرین كننده های مصنوعی نسبت به قند و شكر، درصد شیرینی بالاتری دارند و این باعث می شود به مرور آدمی به حجم بالای این شیرینی عادت كند و ذائقه او نسبت به قندهای طبیعی موجود در مواد غذایی مانند میوه های مختلف تغییر كند.پیش از این بسیاری از محققان براین باور بودند كه شیرین كننده های مصنوعی جانشین خوبی برای شكر و قند محسوب می شوند و افرادی مانند مبتلایان به دیابت كه با خوردن مواد قندی مشكل دارند براحتی می توانند از این مواد بهره مند شوند؛ولی مطالعات اخیر حاكی از آن است كه عملكرد و تاثیر آنها در بدن مانند شكر و قند است و تفاوتی ندارد و چه بسا ممكن است قند خون را در بیماران دیابتی بالاببرد.شیرین كننده های مصنوعی مانند ساخارین احتمال بروز سرطان هایی چون سرطان مثانه، تومورهای مغزی و سرطان اندام های تناسلی زنانه را افزایش می دهد.
خطر ابتلا به دیابت نوع 2
بررسی محققان دانشگاه مینه سوتا نشان می دهد نوشیدن هر روزه نوشابه تا 36 درصد خطر ابتلا به سندروم متابولیك و دیابت را بالا می برد. سندروم متابولیك به شاخه ای از بیماری ها اطلاق می شود كه فشار خون، قند، چربی، كلسترول بالا و افزایش اندازه دور كمر را به دنبال دارد و بیماران را در معرض ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی، انواع سكته و دیابت قرار می دهد.
فاقـد مواد مغـذی
با نوشیدن نوشابه های گازدار به رغم اینكه هیچ كالری جذب بدن نمی شود، هیچ فایده ای هم به بدن نمی رسد. در این میان ، پزشكان تغذیه توصیه می كنند جایگزینی نوشابه با آب كه برای انجام فرآیندهای بدن نیز ضروری است، بسیار مفید است.
عامل بروز سردرد
مطالعات صورت گرفته روی شیرین كننده های مصنوعی چون آسپارتام حاكی از آن است كه مصرف این قبیل شیرین كننده ها با سردرد ارتباط مستقیمی دارد، بسیاری از محققان در مبتلایان به سردرد و میگرن رد پـای مصرف نوشابه های گازدار را یافته اند.
ارتباط مستقیم با افسردگی
بررسی های صورت گرفته در آكـادمی عصب شناسی آمریكانشان داده افرادی كه روزانه بیش از 4 فنجـان یاقوطی نوشابه مصرف می كنند 30 درصد بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند. علاوه بر این، احتمال ایجاد اضطراب به دنبال مصرف نوشابه وجود دارد.آسپارتام جزو گروهی از مواد شیمیایی خطرناك است كه باعث ایجاد مسمومیت عصبی می شود و روی مغز اثر سوء می گذارد. علاوه براین ، این ماده اشتهای فرد را به مصرف كربوهیدرات افزایش می دهد كه در نهایت به اضافه وزن منجر می شود.
جـام جـم