صفحهٔ اصلي
گفتار
توصیه‌های تغذیه‌ای به عـزاداران.
پای حرف‌های دكتر مسعود كیمیاگر، متخصص تغذیه.



بافرارسیدن ماه محرم و با توجه به توزیع غذاهای نذری در بین عزاداران طی مراسمی كه در دهه‌ی اول این ماه برگزار می‌شود، فرصت را غنیمت دانستیم تا توصیه‌های دكتر مسعود كیمیاگر، متخصص تغذیه و راهنمایی‌های وی در مورد بیمارانی كه باید پرهیز غذایی داشته باشند را جویا شویم.
این متخصص تغذیه در این باره گفت: برخی از بیماران برحسب نوع بیماری كه دارند باید پرهیز غذایی داشته باشند.به طور مثال استفاده كردن از غذاهای شور برای افرادی كه مشكل فشار خون بالا دارندیا مصرف غذاهای چرب برای بیماران با چربی خون بالا بسیار مضر است. این افراد نباید به هیچ عنوان پرهیز غذایی خود را در این ماه بشكنند.
وی ادامه داد: برخی از بیماران معتقد هستندكه خوردن غذای نذری به نوعی تبرك و شفا است اما باید به خاطر داشته باشیم كه اگر بیماران برای تبرك از غذاهای نذری استفاده می‌كنند نباید میزان آن بیش از یك قاشق باشد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینكه دیابتی‌ها نیز باید از خوردن شربت، حلوا و دیگر نذورات شیرین امساك كنند اظهار داشت: بالا بودن قند خون شوخی‌بردار نیست.دیابتی‌ها نیز باید مراقب باشند و پرهیز‌های غذایی خود را نشكنندالبته مزه‌ كردن و استفاده‌ی مقادیر بسیار كم از نذورات برای تبرك بدون ایراد است اما به اعتقاد من خداوند و معصومین نیز این طور از ما راضی‌تر خواهند بود كه به سلامت خود اهمیت داده و آن را به مخاطره نیندازیم.
وی ادامه داد: معمولا در این ایام صبحانه‌ها هم نذری است. حلیم با شكر و همین‌طور شله زرد جزو صبحانه‌هایی است كه درماه محرم برای عزاداران تدارك دیده می‌شود. دیابتی‌ها باید مراقب این صبحانه‌ها هم باشند و با هیچ بهانه‌ای غذاهای شیرین نخورند.
دكتر كیمیاگر در خصوص نحوه‌ی پذیرایی از عزاداران اضافه كرد: باید برای حفظ سلامت موارد بهداشتی را نیز مد نظر داشته باشیم. در قدیم مرسوم بودكه موقع خوردن وعده‌های غذایی در مساجد و تكیه‌ها، غذاهای نذری داخل یك سینی بزرگ ریخته می‌شد و عزاداران دور آن جمع می‌شدند و با دست به خوردن غذا می‌پرداختند. خوشبختانه امروز چنین رسم و رسوماتی منسوخ شده اما باید برای حفظ سلامت خود به نكات بهداشتی نیز توجه كنیم.
وی افزود: نحوه‌ی پذیرایی در این ماه جنبه‌های تربیتی نیز دارد. بسیاری از كودكان و نوجوانانی كه در مراسم ماه محرم شركت می‌كنند از نفرات حاضر در این مراسم برداشت‌های تربیتی نیز می‌كنند. كشیدن غیر بهداشتی غذا در ظرف‌ها و مواردی از این قبیل به لحاظ تربیتی روی این رده‌ی سنی تاثیرات منفی بسیاری می‌گذارد.
دكتر كیمیا گر تصریح كرد: یكی از اتفاق‌های بسیار غیر بهداشتی در زمان غذا خوردن، ورود افراد توزیع كننده‌ی غذا با جوراب و حتی گاها با پای برهنه به داخل سفره است. با چنین كاری تعداد زیادی میكروب و آلودگی وارد سفره‌ی غذا می‌شود. به همین خاطر باید این مساله را مد نظر قرار داد كه تاحد ممكن از سفره‌های باریك برای پذیرایی استفاده شود تا راه برای عبور و مرور در هر دو طرف سفره باز باشد.
وی با اشاره به استفاده از ظروف یكبار مصرف خاطر نشان كرد: نباید غذاهای گرم و نوشیدنی‌های داغ را در ظروف یكبار مصرف توزیع كرد. به هیچ عنوان از چایی كه در لیوان‌های یكبار مصرف شیشه‌ای ریخته می‌شود، استفاده نكنید چرا كه ظروف یكبار مصرف از مواد شیمیایی ساخته می‌شود كه در دمای بالای مواد غذایی حل می‌شوند و برای سلامت بسیار مضر هستند. برای توزیع غذاهای گرم بهتر است از ظروف یكبار مصرفی كه مخصوص این كار هستند، بهره برد.
حسن‌زاده