صفحهٔ اصلي
گفتار
خواص درمانی به لیمو



نام به‌لیمو برای خیلی از افراد آشناست. گیاهی كه اگر بخواهیم ریشه‌ی رویش آن را پیدا كنیم، باید به كشورهای آمریكای جنوبی مانند شیلی و پـروسفر كنیم. این گیاه به طور وسیع در باغ‌های كشورهای اروپایی نیز كشت می‌شود .
این گیاه امروزه در شمال كشورمان نیز كشت می‌شود وگونه‌های بومی‌ای نیز از جنس Lippia در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری وجود دارند. به لیمو، درختچه‌ای است خزان پذیر از خانواده‌ی شاهپسندكه ارتفاع آن به ۳ تا ۵ متر نیز می‌رسد. برگ‌های این به صورت كشیده و به رنگ سبز كمرنگ هستند و به صورت دسته‌های سه‌تایی روی ساقه‌شان قرار می‌گیرند. گل‌های این گیاه به رنگ بنفش كمرنگ به صورت گل‌آذین پانیكول در انتهای ساقه وجود دارند.
به لیمو برای رشد به هوای گرم، نور فراوان و رطوبت بالا نیاز دارد و به سرما حساس است. برای رشد به خاك‌هایی با بافت سبك نیازمند است و PH خاك مناسب برای این گیاه ۵/۶ ذكرشده است. قلمه‌زدن در فصل تابستان بهترین روش برای تكثیر به لیمو است. بهترا است جهت ریشه دارشدن قلمه‌ها، آنها را مدتی در زیر سایبان قرار دهیم.
برگ‌ها و پیكر رویشی تازه‌ی این گیاه، حاوی اسانسی است كه بوی لیمو می‌دهد و آنچنان عطر دلنشینی دارد كه همیشه به عنوان یك گیاه معطر در باغ‌های سلطنتی اسپانیا كشت می‌شده است . تركیب اصلی اسانس به لیمو سیترال است.
به لیمو خواص درمانی زیادی دارد. این گیاه دارای خاصیت تب‌بر، مسكن، ضد نفخ،  موثردر هضم غذا و آرامش بخش است. اگر بخواهیم به اعصابمان كمی آرامش بدهیم، كافی است مقداری چای به لیمو  بنوشیم. این دم‌كرده فوق‌العاده آرام بخش و تسكین‌دهنده‌ی اعصاب است. اسانس این گیاه در صنایع غذایی و در تهیه‌ی انواع عطر و ادكلن بسیار كاربرد دارد. به لیمو یكی از گیاهانی است كه امروزه در باغ‌های آروماتیك كشورهای اروپایی به وفور كشت می‌شود.
دكتر محمد تقی عبادی
عضو انجمن تحقیقات طب سنتی ایـران