صفحهٔ اصلي
گفتار
پوست با هسته‌ی انگور جوان می‌ماند!
كلینیك پوست و مو



سلول‌های پوست ما به دو علت پیر می‌شوند؛ یك علت آن، درست مانند دیگر سلول‌های بدن و به دلیل بالارفتن سن و تغییرات ناشی از سن است كه باعث می‌شود كاركرد و نوع فعالیت سلول‌های مختلف دستخوض تغییر شوند.
همه‌ی این تغییرات دست به دست هم می‌دهند تا فرآیند اكسیداسیون درسلول‌های پوست اتفاق بیفتد و روند پیری تسریع شود. عامل دومی كه به پیری سلول‌های پوست منجر می‌شود، اشعه‌ی آفتاب است. اتفاقا همین نور آفتاب نیز با عملكرد مشابه، باعث اكسیداسیون سلول‌های پوست و تسریع روند پیری می‌شود.
ما نمی‌توانیم برای گذشت زمان و روند پیری چاره‌ای بیندیشیم اما آنچه مهم است اینكه برای جلوگیری از روند پیری كه نتیجه‌ی پیری ناشی از سن و پیری ناشی از نورآفتاب است، باید كاری كنیم. مهم‌ترین و بهترین كار ما این است كه از آنتی‌اكسیدانها استفاده كنیم ، چون آنتی‌اكسیدان‌ها می‌توانند از اكسیداسیون سلول‌های پوست جلوگیری كنند و پروسه‌ی پیری را به تعویق بیندازند. علاوه بر این آنتی‌اكسیدان‌ها باعث شادابی و نشاط پوست می‌شوند و عمل كلاژن سازی را در پوست تحریك می‌كنند. در حضور آنتی‌اكسیدان‌ها ، كلاژن سازی ادامه‌دار تر می‌شود وبهتر انجام می‌گیرد.
اهمیت آنتی‌اكسیدان‌ها تا آنجاست كه در داروهای مختلفی كه برای زیبایی وجود دارد و آنها را با نام ضد چروك یا محافظت كننده‌ی پوست می‌شناسید ، از انواع آنتی‌اكسیدان‌ها استفاده می‌شود. اینكه می‌گویند قرص ویتامین E قرص جوان ‌سازی است یا كرم ضد چروك با غلظت ۲۰ درصد از ویتامین C تهیه شده است به این دلیل است كه این مواد جزو آنتی‌اكسیدان‌ها هستند.
از دیگر آنتی‌اكسیدان‌ها كه نام آن را در داروهای ضد چروك شنیده‌اید به ویتامین B3 و یك نوع كوآنزیم به نام Q10( كیوتن) اشاره می‌كنم. از نظر موادی كه منشاء گیاهی دارند و در گروه آنتی‌اكسیدان‌ها هستند نیز به ۳ مورد مهم اشاره می‌كنم كه شما می‌توانید با مصرف آنها به سلامت خود كمك كنید و روند پیری را به تاخیر بیندازید.اولین آن چای سبــز است. خود را عادت بدهید روزی یكی، دو لیوان كوچك چای سبز ( البته بدون قند و مخلفات همراه دیگر ) بنوشید تا به مرور متوجه خاصیت جوان سازی و شادابی آن شوید.
دوم یك اسید چرب به نام « فرولیك اسید» و سوم عصاره‌ی دانه‌ی انگور است. اغلب ما به مصرف میوه عادت نداریم و اگر هم میوه‌های خوبی مانند انگور را می‌خوریم هسته‌های آن را در می‌آوریم و فقط گوشت شیرینش را می‌خوریم در حالی كه ارزش آنتی‌اكسیدانی فوق العاده‌ی دانه‌ی انگور را نمی‌دانیم.پس، از این به بعد آن را دور نیندازید و خوب بجوید و بخورید.
به طور خلاصه، همه‌ی آنتی‌اكسیدان‌های ذكر شده را می‌توانید در میوه‌ها و سبزی‌های تازه بیابید. با مصرف مقادیر قابل توجهی از این ۲ گروه مواد غذایی هم می‌توانید پوست جوانی داشته باشید و هم به دلیل آنتی‌اكسیدان‌هایشان شاداب و سلامت و با اندامی متناسب از زندگی لذت ببرید.
دكتر محمد جواد ناظمی
متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران