صفحهٔ اصلي
گفتار
در كله‌ پاچه زنجبیل بریزید.
نگاه متخصص



گیاه زنجبیل خواص بی‌شماری دارد. به طور كلی ۲ نوع زنجبیل در بازار وجود دارد؛ زنجبیل خاكستری كه پوست دارد و مغزسفیدش معطر با طعم خیلی تند، فلفلی و گزنده است و زنجبیل سفید كه پوسته‌ی آن را جدا می‌كنند و مغزی زرد رنگ دارد و بویش كمتر از نوع اول است.
این گیاه از نظر طبیعت، خیلی گرم و كمی خشك است و چون خواص گرم كننده‌ای دارد، معرق است و آن را برای سرماخوردگی‌های سخت كه تهوع و استفراغ در بیمار ایجاد می‌شود، تجویز می‌كنند. زنجبیل برای درمان التهاب سینه، سرفه و اسهال به كار می‌رود و برای تقویت معده نیز مفید و بادشكن و محرك است. این گیاه قاعده‌آور است و بی‌نظمی و تاخیر در عادت ماهانه را درمان می‌كند. مقوی حافظه، هاضمه و معده و كبد است.
زنجبیل برای كسانی كه هنگام سوارشدن به هواپیما، اتومبیل یا كشتی دچار تهوع و دل‌ به‌هم خوردگی می‌شوند، مفید است. خوردن آن برای كسانی كه دچار درد مفاصل یا دردهای رطوبتی مثل روماتیسم هستند هم یك عادت خوب محسوب می‌شود. هنگام خوردن غذاهای سرد مثل ماهی یا برنج، زنجبیل را نباید فراموش كرد. زنجبیل از ادویه‌هایی است كه علاوه بر چاشنی غذا در مسمومیت‌های غذایی هم كاربرد دارد. زنجبیل از گیاهانی است كه باید از آن به مقدار كم استفاده كرد.
میزان مصرف زنجبیل ۲/۱ قاشق چای‌خوری پودر شده در یك لیوان آب جوش است. همراه غذاهای پرچرب مثل كله پاچه، بهتر است از زنجبیل استفاده كنید تا به هضم غذا كمك شود. این گیاه را به صورت تازه یا خشك می‌توان استفاده كرد ولی ریشه‌ی تازه‌ی آن خاصیت كمتری دارد و باید دوز مصرفی‌اش را افزایش داد .
از آنجا كه پودر زنجبیل بوی تندی دارد شاید هركسی آن را نپسندد .در حال حاضر قطره‌ی آن با نام « آرومین » وارد بازار شده كه استفاده‌ی آن راحت‌تر است و می‌تواند به راحتی در چای یا سوپ مورد استفاده قرار گیرد.
دكتر محمد حسین صالحی سورمقی 
استاد دانشگاه علوم پزشكی تهــران