صفحهٔ اصلي
گفتار
استفاده از كره بادام زميني براي تشخيص بيماري آلزايمر
پژوهشگران اعلام كردند استفاده از كره بادام‌زمینی و یك خط‌كش می‌تواند در تایید تشخیص بیماری آلزایمر ...



پژوهشگران اعلام كردند استفاده از كره بادام‌زمینی و یك خط‌كش می‌تواند در تایید تشخیص بیماری آلزایمر در مراحل اولیه آن، موثر باشد.
جنیفر استمپز فارغ التحصیل از مركز بو و مزه موسسه مك‌نایت برین دانشگاه فلوریدا و همكارانش اعلام كردند استفاده از كره بادام‌زمینی برای بررسی میزان حساسیت به بو، كاربرد دارد.
وی كه مدت‌ زمانی طولانی را به فعالیت در كنار یك متخصص اعصاب مشغول بود، متوجه شد در معاینات میزان حساسیت افراد به بو، مورد بررسی قرار نمی‌گیرد. توانایی بوئیدن با اولین  اعصاب جمجمه‌ای مرتبط است و عموما یكی از اولین مواردی است كه در روند زوال ذهن، تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
استمپز تصریح كرد در نظر گرفتن كره بادام زمینی برای این منظور، دو علت عمده داشته است: اول این‌كه بوی كره بادام‌زمینی رایحه‌ای خالص است كه تنها توسط اعصاب بویایی شناسایی می‌شود و دوم این‌كه دسترسی به آن آسان است.
بنا بر اعلام انجمن آلزایمر آمریكا، حدود پنج میلیون و 200 هزار نفر در این كشور از بیماری الزایمر رنج می‌برند و این بیماری امسال بیش از 203 میلیارد دلار برای آمریكا هزینه در بر داشته است.
طبق تخمین‌های انجمن آلزایمر آمریكا، در هر 68 ثانیه یك نفر در این كشور به آلزایمر مبتلا می‌شود و این میزان احتمالا تا سال 2050 به یك نفر در هر 33 ثانیه خواهد رسید.
در این تحقیقات، بیماران پس از آزمایش‌های اولیه مدتی را با یك پزشك می‌گذراندند. پزشك در این مدت از بیمار درخواست می‌كرد كه چشم‌های خود را ببندد و در این شرایط یك قاشق چایخوری كره بادام‌زمینی را در مقابل بینی بیمار می‌گرفت. از بیمار خواسته می‌شد به تنفس عادی خود ادامه دهد و در این حال با استفاده از خط‌كش فاصله قاشق حاوی كره بادام‌زمینی تا بینی بیمار اندازه‌گیری می‌شد. پزشكان بدین ترتیب می‌توانستند میزان حساسیت بویایی را با توجه به فاصله قاشق از بینی بیمار اندازه‌گیری كنند.
پژوهشگران دریافتند تشخیص بو از طریق سوراخ راست و چپ بینی در بیماران در مراحل اولیه ابتلا به آلزایمر، كاملا متفاوت است-- بیماران مبتلا به آلزایمر نمی‌توانستند بوی كره بادام‌زمینی را از فاصله 10 سانتیمتری دورتر از بینی، تشخیص دهند كه این مسئله در بیماران مبتلا به دیگر گونه‌های زوال عقل صادق نبود.
پژوهشگران اعلام كردند برای درك بهتر رابطه حس بویایی و بیماری آلزایمر به تحقیقات بیشتری نیاز است.
استمپز در این باره گفت: «در شرایط كنونی تنها می‌توان از این شیوه برای تایید نهایی تشخیص آلزایمر استفاده كرد؛ اما سعی داریم از این شیوه برای بررسی اختلال خفیف ذهنی و پیش‌بینی احتمال ابتلا به آلزایمر در بیماران، استفاده كنیم.»
به گزارش پایگاه اینترنتی مدیكال نیوز تودی، نتیجه این تحقیقات در نشریه «علوم عصب‌شناسی» منتشر شد.
واحد مركزی خبر