صفحهٔ اصلي
گفتار
رب انار، ضدسرطان پروستات



رب انار بیشتر خواص آب این میوه را دارد اما خواص آب انار با خواص خود میوه مشابه نیست؛ زیرا همان‌طور كه می‌دانید، انار مقداری آب دارد و مقداری دانه كه این دانه‌های چوبی، خودشان حاوی مواد ارزشمند وازجمله روغن هستند.
وقتی از انار، رب تهیه می‌شود، این دانه‌ها از آن جدا می‌شوند و آب را غلیظ می‌كنند و رب آماده می‌شود.رب انار بیشتر خواص آب انار را دارد امااز آنجا كه مجبوریم برای غلیظ شدن آب را بجوشانیم، برخی از ویتامین‌های آب انار از جمله ویتامین ث آن ازبین می‌رود اما قسمت عمده‌ی مواد موثر در رب انار باقی می‌ماند.
رنگدانه‌‌های موجود در انار از جمله تركیب‌های ارزشمندی هستند كه در رب باقی می‌مانند و باعث قرمزی آن می‌شوند. از جمله خواص مشترك بین رب و انار می‌توان به خاصیت ضد سرطانی قوی به ویژه برای سرطان پروستات، خنثی‌كننده‌ی سموم كبدی و محافظ كبد،آنتی اكسیدان قوی و تاحدی كاهنده‌ی كلسترول و فشار خون اشاره كرد.
انار به ۳ دسته‌ی ترش ، شیرین و ملس تقسیم می‌شود. این انارها و رب آنها در ۸۰ درصد موارد خواص مشترك و مشابهی دارند ولی در طب سنتی و كتاب ابوعلی سینا انار شیرین، بعد از آن انار نیم ترش یاترش و شیرین و در نهایت، انار ترش ارجحیت دارند. انار، انواع گوناگونی دارد كه رنگ، طعم و اندازه‌ی آنها متفاوت است اما خواص اصلی و كلی آنها تقریبا در همگی مشترك است.جالب است بدانید در ایران حدود ۵۰ نوع انار داریم و آخرین مطالعات نشان داده‌اند كه موطن اصلی انار ایران است.
نكته‌ی مهمی كه در تهیه‌ی رب انار باید مورد توجه قرار گیرد آن است كه دانه‌ها نباید هنگام تهیه خیلی تحت فشار قرار گیرندزیرا سبب تلخ شدن آب انار می‌شوند. بعداز جدا كردن آب انار در روش سنتی، آن را ساعت‌ها در ظروف مسی می‌گذاشتند و زیر آن، آتش روشن می‌كردند تا غلیظ شود.در روش صنعتی، این زمان كوتاه‌تر شده است.
رب انار چون حرارت می‌بیند، اگر آلودگی یا قارچ كپكی داشته باشد، كلا ازبین می‌رود.آلودگی ممكن است زمانی كه رب را در ظروف بسته‌بندی می‌كنیم، وارد آن شود. اگر بعد از تهیه، رب در محیطی استریل قرار بگیرد و ظروف بسته‌بندی و انتقال دهنده بدون آلودگی باشند، رب احتیاجی به نگهدارنده ندارد و می‌توان آن را در یك حرارت متعادل نگه داشت. نگهداری رب در یخچال بهتر است ولی اگر از ابتدا رب آلوده نشده باشد و ظرف را تا لب پر كنیم و حتی روی آن را با روغن بپوشانیم تا چیزی حتی هوا نفوذ نكند، می‌توان رب را درحرارت عادی آشپزخانه هم بدون آنكه كپك بزند، نگه داشت.
دكتر محمد حسین صالحی سورمقی
متخصص فارماكوگنوزی، عضو هیات علمی دانشكده‌ی داروسازی دانشگاه تهران