صفحهٔ اصلي
گفتار
به درصد چربی و نمك پنیرها توجه كنید.
نگاه متخصص



پنیر، از سنتی ترین خوراكی های دنیا و از محصول هایی است كه در سبد خرید خانواده های ایرانی ، جایگاه خاصی دارد. گاهی پنیر كشوری بسیار معروف می شود، مانند پنیر لیقوان ایران و پنیر كامومبرت فرانسه و ... كه نشان دهنده تاریخچه لبنی هر كشور است. در واقع بسیاری از كشورها باحفظ پنیرهای سنتی، بخشی از تاریخ، فرهنگ و ریشه های اجتماعی خود را حفظ می كنند.
پنیر از مواد غذایی است كه با طعم های متفاوتی كه دارد، می تواند به سادگی پاسخگوی هر نیاز و سلیقه ای باشد. بیش از 3000 نوع پنیر  در طعم ها، بافت ها، رنگ ها، شكل ها و اندازه های گوناگون در دنیا به ثبت رسیده است كه هر كدام خواص و ویژگی های مربوط به خود را دارند.
پنیر از نظر ویژگی های شیمیایی ( نوع و درصد) مانند چربی، پروتئین ، كربوهیدرات و افزودنی هایی مانند رنگ، طعم دهنده و نگهدارنده ضد میكروبی، مختلف و متنوع است بنابراین در كنار تمام فواید و مزایای این محصول ، باید به میزان چربی و نمك آن نیز توجه داشت .
پنیرها معمولا حدود 15 تا بیش از 30 درصد چربی و حدود 2 تا 6 درصد نمك دارند. از این رو، ممكن است مصرف بیش از حد آنها برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی - عروقی، فشار خون و كلسترول بالا عوارضی ایجاد كند و بهتر است این افراد در مصرف نوع و مقدار پنیر با پزشك متخصص مشورت كنند.
علاوه بر این ، افزودنی های ضد میكروبی كه به پنیر افزوده می شود، باید بی ضرر باشند و خوشبختانه در كشور ما براساس استاندارد ملی، فقط استفاده از نگهدارنده های طبیعی كه كاملا بی زیان هستند، مجاز است. 
از آنجا كه ممكن است بار آلودگی میكروبی برخی پنیرهای سنتی ( غیر صنعتی) نسبتا بالا باشد، افرادی كه دچار نقص در سیستم ایمنی هستند، حتما باید تحت نظر پزشك متخصص این پنیرها را مصرف كنند.
دكتر سید امیر محمد مرتضویان
دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه كشور